Ακολουθήστε το Sony Hellas

Ανακοινώθηκαν οι νικητές των μεγάλων επάθλων του μεγαλύτερου διαγωνισμού φωτογραφικών βραβείων, παγκοσμίως, τα Sony World Photography Awards 2015

Δελτίο τύπου   •   Απρ 24, 2015 12:56 EEST

Ανακοινώθηκαν οι νικητές των μεγάλων επάθλων του μεγαλύτερου διαγωνισμού φωτογραφικών βραβείων, παγκοσμίως, τα Sony World Photography Awards 2015

Αποκαλύπτονται οι νικητές όλων των κατηγοριών

Ο Αμερικανός φωτογράφος John Moore απέσπασε το βραβείο L’Iris d’Or μαζί με τον τίτλο Φωτογράφος της Χρονιάς καθώς και χρηματικό έπαθλο ύψους $25.000

Ο τίτλος Φωτογράφος της Χρονιάς του Ανοιχτού Διαγωνισμού, μαζί με το χρηματικό έπαθλο ύψους $5.000, απονεμήθηκε στον Armin Appel, από τη Γερμανία

Ο Elliott Erwitt τιμήθηκε με το Βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία

Οι νικήτριες φωτογραφίες, αλλά και όσες έφτασαν μέχρι τον τελικό, θα εκτεθούν στο Somerset House, στο Λονδίνο από 24 Απριλίου έως και 10 Μαΐου

Οι εικόνες είναι διαθέσιμες για λήψη από τη ηλεκτρονική τοποθεσία press.worldphoto.org ή από την Image.net

Η Κριτική Επιτροπή του μεγαλύτερου διαγωνισμού φωτογραφίας, παγκοσμίως, των Sony World Photography Awards 2015, απένειμε σήμερα στον Αμερικανό φωτογράφο John Moore το L’Iris d’Or και τον τίτλο του Επαγγελματία Φωτογράφου της Χρονιάς.

Το έργο, που ξεχώρισε μεταξύ των νικητών των δεκατριών επί μέρους κατηγοριών της Κατηγορίας Επαγγελματιών, και βραβεύτηκε, έχει τίτλο Ebola Crisis Overwhelms Liberian Capital (Η κρίση του ιού Έμπολα καταβάλει την πρωτεύουσα της Λιβερίας) και είναι μια σοκαριστική σειρά φωτογραφιών που αγγίζουν την καρδιά αυτής της ανθρώπινης τραγωδίας. Ο John Moore, ο οποίος είναι Senior Staff Photographer και ειδικός ανταποκριτής του Getty Images, και οι νικήτριες φωτογραφίες του δέχθηκαν τα εύσημα, καθώς εξέθεσαν από νωρίς το μέγεθος της επιδημίας του Έμπολα στη Μονρόβια, την πρωτεύουσα της Λιβερίας και το επίκεντρο της θανατηφόρας αυτής ασθένειας.

Ο Moore έχει τη βάση του στη Νέα Υόρκη και έχει βγάλει φωτογραφίες σε περισσότερες από 70 χώρες. Έχει τιμηθεί με το χρυσό μετάλλιο Robert Capa, έχει χρησθεί Φωτογράφος της Χρονιάς από το πρόγραμμα Pictures of the Year International και τον οργανισμό National Press Photographers Association και έχει τιμηθεί τέσσερις φορές από τον οργανισμό World Press Photo.

Ο φωτογράφος παρέλαβε το βραβείο μαζί με χρηματικό έπαθλο ύψους $25.000 και ψηφιακό φωτογραφικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας της Sony, σε μια τελετή με γκαλά στο Λονδίνο στην οποία παρευρέθηκαν οι κορυφαίοι του χώρου της φωτογραφίας.

Οι κριτές Xingxin Guo, από το Xinhua News Agency Image Centre στην Κίνα, Jocelyn Bain Hogg, φωτογράφος από το Ηνωμένο Βασίλειο και Oliver Schmitt, από το Spiegel Online στη Γερμανία, δήλωσαν από κοινού σχετικά με το έργο: «Οι φωτογραφίες του John Moore, που απεικονίζουν αυτήν την κρίση, δείχνουν σε όλο της το μεγαλείο την ωμότητα που κυριαρχεί στην καθημερινότητα των ανθρώπων, η ζωή των οποίων καταστρέφεται από αυτόν τον αόρατο εχθρό. Όμως, είναι η ψυχή του μπροστά από αυτόν εφιάλτη, που του δίνει τα εύσημα. Οι φωτογραφίες του είναι προσωπικές και ευλαβικές, μας συγκινούν με τη γενναιότητα τους και τη δημοσιογραφική τους ακεραιότητα. Υπάρχει μια λεπτή και δύσκολη γραμμή μεταξύ των φωτογραφιών που εκμεταλλεύονται μια τέτοια κατάσταση, και αυτών που μεταφέρουν το ίδιο με συναίσθημα, συμπόνια και κατανόηση, κάτι που ο συγκεκριμένος φωτογράφος πέτυχε με αλάνθαστη δεξιότητα. Αυτό σε συνδυασμό με την ικανότητά του να δημιουργεί ισχυρές συνθέσεις και πειστική οπτική αφήγηση, κάνει την καλή φωτογραφία ντοκιμαντέρ ακόμα καλύτερη.»

Οκτώ χρόνια τώρα, τα Sony World Photography Awards παρουσιάζουν ό,τι καλύτερο υπάρχει στη σύγχρονη φωτογραφία σε διάφορα είδη, παγκοσμίως. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και μπορούν να λάβουν μέρος φωτογράφοι όλων των ικανοτήτων. Πρόκειται για μια έγκυρη φωνή στο χώρο της φωτογραφίας που προσελκύει νέα ταλέντα και γνωστούς καλλιτέχνες.

Η διεθνής κριτική επιτροπή των βραβείων αποτελείται από διακεκριμένους ειδικούς στο χώρο και ο διαγωνισμός προσφέρει μοναδική έκθεση, αξιοπιστία και αναγνώριση, όχι μόνο για τους νικητές, αλλά και για τους φιναλίστ. Τα βραβεία του 2015 προσέλκυσαν αριθμό ρεκόρ συμμετοχών, με 173.444 φωτογραφίες από 171 χώρες, επιβεβαιώνοντας τη θέση τους, ως το μεγαλύτερο διαγωνισμό φωτογραφίας στον κόσμο.

ΝΙΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Οι νικητές καθώς και οι φωτογράφοι που κατέλαβαν τις δεύτερες και τρίτες θέσεις στις δεκατρείς Κατηγορίες Επαγγελματιών ανακοινώθηκαν, όλοι, σήμερα.

Οι νικήτριες φωτογραφίες προέρχονται από όλο τον κόσμο και καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων. Η κάθε μία από αυτές επιδεικνύει ό,τι καλύτερο υπάρχει στη σύγχρονη φωτογραφία, στο είδος της. Οι νικητές είναι οι εξής:

 • Αρχιτεκτονική - Νικητής - Cosmin Bumbuț, Ρουμανία
 • 2η θέση - Massimo Siragusa, Ιταλία
 • 3η θέση - Vadim Sivak, Ουκρανία
 • Τέχνες & Πολιτισμός - Νικητής - Aristide Economopoulos, ΗΠΑ
 • 2η θέση - Alessandra Bello, Ιταλία
 • 3η θέση - Rich Wiles, Ηνωμένο Βασίλειο (ζει στην Παλαιστίνη)
 • Καμπάνια - Νικητής - Sebastian Gil Miranda, Γαλλία (ζει στην Αργεντινή)
 • 2η θέση - Jonathan Syer, Ηνωμένο Βασίλειο
 • 3η θέση - Eduardo Leal, Πορτογαλία (ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο)
 • Εννοιολογική Σύλληψη - Νικητής - Rahul Talukder, Μπαγκλαντές
 • 2η θέση - Daesung Lee, Νότιος Κορέα (ζει στη Γαλλία)
 • 3η θέση - Alejandro Almaraz, Αργεντινή
 • Σύγχρονα θέματα - Νικητής - Scott Typaldos, Ελβετία
 • 2η θέση - Corentin Fohlen, Γαλλία
 • 3η θέση - Annalisa Natali Murri, Ιταλία
 • Επικαιρότητα - Νικητής - John Moore, ΗΠΑ
 • 2η θέση - Valery Melnikov, Ρωσία
 • 3η θέση - Herman Verwey, Νότιος Αφρική
 • Τοπίο - Νικητής - Simon Norfolk, Ηνωμένο Βασίλειο
 • 2η θέση - Peng-Chun Yen, Ταϊβάν
 • 3η θέση - Giulio di Sturco, Ιταλία
 • Lifestyle - Νικήτρια - Li Fan, Κίνα
 • 2η θέση - Dovile Dagiene, Λιθουανία
 • 3η θέση - Ramil Gilvanov, Ρωσία
 • Άνθρωποι - Νικητής - Giovanni Troilo, Ιταλία
 • 2η θέση - Johan Bavman, Σουηδία
 • 3ηθέση - Liza Van der Stock, Βέλγιο
 • Πορτρέτα - Νικητής - Rubén Salgado Escudero, Ισπανία (ζειστηΜιανμάρ)
 • 2η θέση - Dougie Wallace, Ηνωμένο Βασίλειο
 • 3η θέση - Jens Juul, Δανία
 • Σπορ - Νικητής - Riccardo Bononi, Ιταλία
 • 2η θέση - Irina Dainakova, Λευκορωσία
 • 3ηθέση - Jonathan Yeap Chin Tiong, Σιγκαπούρη
 • Νεκρή φύση - Νικητής - Donald Weber, Καναδάς
 • 2η θέση - Peter Franck, Γερμανία
 • 3η θέση - Mong-Yong Sim, Μαλαισία (ζει στην Ταϊβάν)
 • Ταξίδι - Νικητής - Bernhard Lang, Γερμανία
 • 2η θέση - Nadia Dias, Ινδία
 • 3η θέση - Yoko Naito, Ιαπωνία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ο ερασιτέχνης Γερμανός φωτογράφος Armin Appel απέσπασε τον συνολικό τίτλο Φωτογράφος της Χρονιάς του Ανοιχτού διαγωνισμού και έλαβε χρηματικό έπαθλο ύψους $5.000 για τη φωτογραφία του με τίτλο Schoolyard (Αυλή σχολείου). Επελέγη μεταξύ σχεδόν 80.000 συμμετοχών στον Ανοιχτό Διαγωνισμό. Ο Appel τράβηξε τη φωτογραφία ενώ έκανε πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς. Στη φωτογραφία του φαίνεται το δυναμικό τοπίο του Biberach an der Riss στη Γερμανία. Ξεχώρισε μεταξύ άλλων εννέα φωτογραφιών που νίκησαν στις επί μέρους κατηγορίες του Ανοιχτού Διαγωνισμού, οι οποίες ανακοινώθηκαν στις 31 Μαρτίου. Η Κριτική επιτροπή του Ανοιχτού διαγωνισμού αποτελούνταν από ένα σώμα ειδικών, που προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας, με προεδρεύοντα τον Sam Barzilay, Creative Director του United Photo Industries (ΗΠΑ).

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ – ELLIOTT ERWITT

Ο φημισμένος φωτογράφος του πρακτορείου Magnum, Elliott Erwitt, τιμήθηκε με το Βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία.

Ο φωτογράφος είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένος για τις ειλικρινείς και συχνά ειρωνικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του, που απαθανατίζουν την καθημερινότητα. Με την απονομή αυτού του βραβείου, αναγνωρίζεται ο Elliott Erwitt ως ένας σεμνός μετρ της φωτογραφίας, που προσεγγίζει, τόσο την εμπορική, όσο και την προσωπική του δουλειά με τον ίδιο σαρκασμό και πνευματώδη οπτική ευφυία.

Στα πλαίσια της έκθεσης Sony World Photography Awards Exhibition, θα φιλοξενηθεί στο Somerset House, στο Λονδίνο μια προσωπική του έκθεση, η οποία τιμά τα πιο γνωστά, αλλά και τα λιγότερα γνωστά έργα του Erwitt, κατά την 60χρονη πορεία του.

Το Βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία είχε δοθεί παλαιότερα στη Mary Ellen Mark, τον William Eggleston, την Eve Arnold, τον Bruce Davidson, τον Marc Riboud, τον William Klein και τον Phil Stern.

ΝΕΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Ο δεκαενιάχρονος σπουδαστής Yong Lin Tan από τη Μαλαισία απέσπασε τον τίτλο Νέος Φωτογράφος της χρονιάς. Στην Κατηγορία Νέων συμμετέχουν νέοι φωτογράφοι μέχρι 19 ετών και κρίνονται για μία και μόνο φωτογραφία. Η νικήτρια φωτογραφία είναι ατμοσφαιρική και τραβήχτηκε στο δρομάκι που βρίσκεται πίσω από το σπίτι της γιαγιάς του φωτογράφου στο Kedah στη Μαλαισία. Επελέγη μεταξύ των τριών νικητών στην Κατηγορία Νέων, οι οποίοι ανακοινώθηκαν στις 31 Μαρτίου. Συνολικά κατετέθησαν 6.675 συμμετοχές στην Κατηγορία Νέων.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ

Η Ρωσίδα φωτογράφος Svetlana Blagodareva από το Εθνικό Κρατικό Πολυτεχνείο Αγίας Πετρούπολης κέρδισε άλλους εννέα φιναλίστ σπουδαστές από όλο τον κόσμο και απέσπασε τον τίτλο Σπουδαστής Φωτογράφος της χρονιάς. Το έπαθλό της είναι φωτογραφικός εξοπλισμός της Sony, αξίας €35.000, για το Πανεπιστήμιό της. Το πρόγραμμα Student Focus είναι ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή προγράμματα, που απευθύνεται σε σπουδαστές φωτογραφίας και συνεργάζεται με 230 ιδρύματα, σε έξι ηπείρους.

ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟ

Όλες οι φωτογραφίες που κέρδισαν, καθώς και όσες βρέθηκαν στις λίστες των φιναλίστ, θα εκτεθούν στο Somerset House, στο Λονδίνο, από τις 24 Απριλίου έως και τις 10 Μαΐου, μαζί με μια έκθεση του έργου του Elliott Erwitt, αποδέκτη του βραβείου Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία. Παράλληλα, φιλοξενείται και η έκθεση #FutureofCities – ένα κοινωνικό ντοκιμαντέρ φωτογραφίας που ασχολείται με τη μαζική αστική μετακίνηση του παγκόσμιου πληθυσμού στις μεγάλες πόλεις, το οποίο παρουσιάζεται από το Πρόγραμμα Παγκόσμιοι πρεσβευτές οπτικής απεικόνισης της Sony και την Panos Pictures. Επιπλέον, για πρώτη φορά οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούν να αγοράζουν εκτυπώσεις των φωτογραφιών, που εκτίθενται, με την ευγενική παραχώρηση του theprintspace.

Η έκθεση συνοδεύεται από ένα βιβλίο με τα έργα των νικητών και των φιναλίστ. Μπορείτε να το αγοράσετε από το www.worldphoto.org

Γρήγοροι σύνδεσμοι

 • Οι νικητήριες φωτογραφίες είναι διαθέσιμες για λήψη στην τοποθεσία press.worldphoto.org
 • Τα βιογραφικά των κριτών βρίσκονται στην ηλεκτρονική τοποθεσία: http://bit.ly/1GZEZ0h
 • Ακολουθήστε μας στο Facebook, το Twitter και το Instagram ή ακολουθήστε το hashtag #SWPA

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ:

 • Οι συνεντεύξεις των φωτογράφων και των κριτών είναι διαθέσιμες μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας.
 • Συμμετείχαν 173.444 φωτογραφίες συνολικά στα βραβεία Sony World Photography Awards 2015, 87.505 για την Κατηγορία Επαγγελματιών, 79.264 για τον Ανοιχτό διαγωνισμό και 6.675 για την Κατηγορία Νέων

Σχετικά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας (WPO)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας είναι το σπίτι της φωτογραφίας, εκεί όπου τιμάται η φωτογραφία και αναγνωρίζεται η τέχνη του φωτογράφου. Συνεργάζεται με επαγγελματίες, ερασιτέχνες και σπουδαστές φωτογραφίας, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο δίκτυο στη βιομηχανία της φωτογραφίας, ανεβάζοντας το επίπεδο των συζητήσεων γύρω από το θέμα, αλλά και προσφέροντας γνώσεις και αναγνώριση για αυτήν τη μορφή τέχνης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας φιλοξενεί μια σειρά από δραστηριότητες και δημόσιες εκδηλώσεις ανά έτος, στις οποίες περιλαμβάνονται τα βραβεία Sony World Photography Awards, ο μεγαλύτερος διαγωνισμός φωτογραφίας, παγκοσμίως, το πρόγραμμα World Photography Student Focus Programme, που εμπνέει και συνεργάζεται με την επόμενη γενιά φωτογράφων και το Photo Shanghai, η κυριότερη εκδήλωση Art Fair στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, η οποία επικεντρώνεται στη φωτογραφία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας έχει επίσης έντονη ηλεκτρονική παρουσία μέσω του website του, του Twitter, του Facebook και του Instagram και ασχολείται με τα τελευταία θέματα της βιομηχανίας στη μηνιαία ηλεκτρονική έκδοσή του, το The Magazine.Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ηλεκτρονική τοποθεσία www.worldphoto.org

Σχετικά με τη Sony Corporation

Η Sony Corporation είναι μία από τις ηγέτιδες κατασκευάστριες εταιρείες στο χώρο προϊόντων ήχου, εικόνας, games, επικοινωνιών, βασικών συσκευών και πληροφορικής για τους καταναλωτές και τις αγορές επαγγελματιών. Χάρη στη μουσική, τις ταινίες, την ψυχαγωγία μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών και τις ηλεκτρονικές επιχειρήσεις της, η Sony βρίσκεται στην ιδανική θέση για να είναι η κορυφαία εταιρεία ηλεκτρονικών και ψυχαγωγίας στον κόσμο. Η Sony κατέγραψε ενοποιημένες ετήσιες πωλήσεις ύψους $75 δις, περίπου, για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου του 2014. Web Site της Sony Global:http://www.sony.net/

Συνημμένα αρχεία

Έγγραφο Word