Ακολουθήστε το Sony Hellas

Διπλή διάκριση για τον Έλληνα φωτογράφο Κωνσταντίνο Σοφικίτη στα Sony World Photography Awards 2017

Δελτίο τύπου   •   Μάρ 29, 2017 12:00 EEST

Κωνσταντίνος Σοφικίτης, «Οι πρωταγωνιστές του Halloween» (‘Halloween Protagonists’)

Η εκπληκτική του φωτογραφία, με τίτλο «Οι πρωταγωνιστές του Halloween» (‘Halloween Protagonists’), του χάρισε, επίσης, την πρώτη θέση του Εθνικού βραβείου για την Ελλάδα, ενός παγκόσμιου προγράμματος που επιβραβεύει τις καλύτερες φωτογραφίες για περισσότερες από 60 χώρες.

Ο Κωνσταντίνος, ένας 29χρονος φωτογράφος που ζει στην Αθήνα, επιλέχθηκε ανάμεσα σε περισσότερες από 105.000 συμμετοχές για το βραβείο του Ανοιχτού Διαγωνισμού. Είναι ένας από τους δέκα νικητές των κατηγοριών του Ανοιχτού Διαγωνισμού, που ανακοινώθηκαν σήμερα. Κάθε νικητής θα λάβει μια φωτογραφική μηχανή Sonyα7 II με ένα σετ φακών και θα διαγωνιστεί με τους νικητές των υπόλοιπων κατηγοριών για να κερδίσει τον σημαντικό τίτλο του «Φωτογράφου της Χρονιάς» των SWPA, δηλαδή ένα ταξίδι στην τελετή απονομής βραβείων που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στο Λονδίνο, καθώς και το χρηματικό έπαθλο αξίας 5.000$ (USD).

Ο Πρόεδρος του Ανοιχτού Διαγωνισμού, Δημοσιογράφος και Φωτογράφος Damien Demolder, δήλωσε σχετικά με τη φωτογραφία του κ. Σοφικίτη που διακρίθηκε: «Αυτό που λειτουργεί πολύ καλά για μένα σε αυτή τη φωτογραφία είναι η αντίθεση μεταξύ του κέντρου προσοχής μας και του περιβάλλοντος του. Οι άνθρωποι στο δρόμο φαίνονται να μην έχουν προσέξει καν τον Joker. Και αυτό το καθιστά ακόμη πιο τρομακτικό. Ο Κωνσταντίνος κατάφερε να αποτυπώσει εξαιρετικά το βάθος στο κάδρο και το πλάτος, για να συμπεριλάβει και τους άλλους ανθρώπους στο δρόμο, ενώ ο φωτισμός και η λευκή μάσκα επιτρέπουν στο θέμα να ξεπροβάλλει.»

Hνικητήρια φωτογραφία του Κωνσταντίνου θα φιλοξενηθεί στην έκθεση Sony World Photography Awards & Martin Parr – 2017 Exhibition, στο Somerset House, στο Λονδίνο, η οποία θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 21 Απριλίου, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των νικητών όλων των κατηγοριών, μέχρι τις 7 Μαΐου.

Για την πλήρη λίστα των νικητών του Ανοιχτού Διαγωνισμού και των Εθνικών βραβείων που ανακοινώθηκε σήμερα, παρακαλώ επισκεφθείτε το:

www.worldphoto.org/winners-galleries

Κωνσταντίνος Σοφικίτης

Ο Κωνσταντίνος εντυπωσίασε τους κριτές με τη φωτογραφία του, με τίτλο «Οι πρωταγωνιστές του Halloween» (‘Halloween Protagonists’), η οποία αποτυπώνει το Halloween Parade στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης το 2016, την πιο «τρομακτική» εποχή του χρόνου. Η έντονη ασπρόμαυρη φωτογραφία του αποτυπώνει την ατμόσφαιρα της πιο ξεχωριστής παρέλασης στον κόσμο, μέσα από το χαμόγελο του τζόκερ.

Ο Κωσταντίνος ζει στην Αθήνα και είναι ένας επαγγελματίας φωτογράφος που επικεντρώνεται ειδικά στην ταξιδιωτική φωτογραφία με μια ανθρωπιστική προσέγγιση. Το 2011, μαζί με τον αδερφό του, δημιούργησε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη φωτογραφία γάμων και ταξιδιών, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία, ενώ από το 2014 έχει γίνει επίσημος φωτογράφος της GoogleHellas και του TedxAthens. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Η ζωή στην Κούβα του Κάστρο» (“The life in Castro’s Cuba”), «Οι δρόμοι της Νέας Υόρκης» (“Streets of New York”), «Σέρφινγκ στα Μπαρμπάντος» (“Surfing at Barbados”), «Πορτρέτα Βιετναμέζικων τοπίων» (“Vietnamese environmental portraits”) και «Οι ανισότητες του Χονγκ Κονγκ» (“Hong Kong inequalities”) είναι μερικά από τα πιο πρόσφατα έργα του.

Μιλώντας για αυτή τη διπλή του επιτυχία, ο Κωνσταντίνος σχολιάζει: «Η γοητεία του street photography είναι ατέλειωτη και γεμάτη συναισθήματα. Η αξία της αναγνώρισης της δουλειάς μου από μια επιτροπή φωτογράφων και κριτών παγκοσμίου φήμης είναι μοναδική. Το βραβείο στην κατηγορία «Στο Δρόμο» του Ανοιχτού Διαγωνισμού και το Εθνικό Βραβείο από τα Sony World Photography Awards είναι μια φανταστική εμπειρία παγκόσμιας αναγνώρισης.»

Εθνικό Βραβείο Ελλάδος

Ο διαγωνισμός των Εθνικών Βραβείων των Sony World Photography Awards πραγματοποιείται σε 65 χώρες και επιβραβεύει την καλύτερη φωτογραφία από έναν τοπικό φωτογράφο.

Επιπρόσθετα στη νίκη της κατηγορίας αυτής του Ανοιχτού Διαγωνισμού, οι κριτές επέλεξαν, επίσης, τη δουλειά του Κωνσταντίνου ως την καλύτερη μεμονωμένη φωτογραφία από Έλληνα φωτογράφο και τον βράβευσαν με το Εθνικό Βραβείο για την Ελλάδα.

Οι επιλαχόντες για το Εθνικό Βραβείο για την Ελλάδα είναι οι:

  • 2η θέση: Αλέξης Πρίτσας, με τη φωτογραφία «Μοναχικό δέντρο» (“Lonely tree”)
  • 3η θέση: Mαρία Μάνιου, με τη φωτογραφία «Μη με αφήνεις να αιωρούμαι» (“Don't Leave Me Hanging There”)

Οι νικητές και οι επιλαχόντες από τα 65 Εθνικά βραβεία ανακοινώθηκαν σήμερα και μπορείτε να τους δείτε εδώ

Η Sony Corporation είναι μία από τις ηγέτιδες κατασκευάστριες εταιρείες στο χώρο προϊόντων ήχου, εικόνας, games, επικοινωνιών, βασικών συσκευών και πληροφορικής για τους καταναλωτές και τις αγορές επαγγελματιών. Χάρη στη μουσική, τις ταινίες, την ψυχαγωγία μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών και τις ηλεκτρονικές επιχειρήσεις της, η Sony βρίσκεται στην ιδανική θέση για να είναι η κορυφαία εταιρεία ηλεκτρονικών και ψυχαγωγίας στον κόσμο. Η Sony κατέγραψε ενοποιημένες ετήσιες πωλήσεις ύψους $72 δις, περίπου, για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου του 2016. Global Web Site της Sony:http://www.sony.net//