Ακολουθήστε το Sony Hellas

Δώδεκα Έλληνες φωτογράφοι διακρίθηκαν στον μεγαλύτερο διαγωνισμό φωτογραφίας στον κόσμο, Sony World Photography Awards 2018

Δελτίο τύπου   •   Φεβ 28, 2018 12:00 EET

 • 5 Έλληνες φωτογράφοι προκρίθηκαν στους φιναλίστ του διαγωνισμού
 • 7 ακόμα Έλληνες φωτογράφοι μπήκαν στη λίστα με τους 50 καλύτερους στον κόσμο
 • Oι φωτογραφίες των φιναλίστ όλων των κατηγοριών είναι διαθέσιμες προς δημοσίευση στο worldphoto.org/press

Οι κριτές των Sony World Photography Awards 2018 τίμησαν το έργο 12 Ελλήνων φωτογράφων περιλαμβάνοντάς τους ανάμεσα στους φιναλίστ του θεσμού, επαινώντας τα έργα τους, τα οποία συμπεριέλαβαν στη λίστα με τις 50 κορυφαίες φωτογραφίες στον κόσμο, στον Ανοιχτό Διαγωνισμό.

Τα Sony World Photography Awards 2018, προϊόν του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας, είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός φωτογραφίας στον κόσμο. Η 11η διοργάνωση των Βραβείων, συγκέντρωσε τον αριθμό ρεκόρ των 320.000 συμμετεχόντων φωτογράφων, από περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές, παρουσιάζοντας μερικά από τα καλύτερα έργα σύγχρονης φωτογραφίας στον κόσμο, που αποτυπώθηκαν τον περασμένο χρόνο. Το διεθνές φάσμα των συμμετοχών παρουσιάζει μια τεράστια ποικιλία εικόνων ως προς το είδος, το στυλ και το θέμα και στις 4 κατηγορίες του διαγωνισμού: Επαγγελματιών, Ανοιχτός, Νέων και Student Focus.

Στη λίστα με τους φιναλίστ για τον Ανοικτό Διαγωνισμό, ο οποίος βραβεύει την καλύτερη μεμονωμένη εικόνα μέσα από δέκα κατηγορίες, έχουν συμπεριληφθεί 5 Έλληνες φωτογράφοι. Άλλοι 7 από όλη την Ελλάδα κατάφεραν να μπουν στη λίστα με τους 50 κορυφαίους στον κόσμο (έπαινος). Επίσης, ένας από τους παραπάνω διακριθέντες Έλληνες φωτογράφους έλαβε διπλή διάκριση, καθώς συμπεριλήφθηκε στους φιναλίστ της κατηγορίας Street Photography του Ανοιχτού Διαγωνισμού.

Από μια τεράστια ποικιλία έργων, οι κριτές ξεχώρισαν τους παρακάτω Έλληνες φωτογράφους:

Ανοιχτός Διαγωνισμός:

Οι φωτογραφίες που επελέγησαν και ανέδειξαν τους φιναλίστ, από όλες τις κατηγορίες του Ανοιχτού Διαγωνισμού, προέρχονται από μια σειρά διαφορετικών εμπνεύσεων. Οι Έλληνες φωτογράφοι ξεχώρισαν για την προσωπική τους αντίληψη και οπτική γύρω από την αρχιτεκτονική και τη μυθολογία. Ο Δημήτρης Κλεάνθης, μας χάρισε μια λήψη από έναν εντυπωσιακό σχεδιασμό μίας βίλας και του παιχνιδιάρικου κατοίκου της. Η Νίκη Γλεούδη βυθίζεται σε ένα ζωντανό πορτρέτο με χαρούμενους μονόκερους στην παραλία, για να αμφισβητήσει το πραγματικό νόημα της ζωής. Η εναέρια φωτογραφία του Αιγαίου Πελάγους κέντρισε επίσης την προσοχή της κριτικής επιτροπής.

 • Δημήτρης Κλεάνθης, Κατηγορία Αρχιτεκτονική (Αθήνα)
 • Νίκη Γλεούδη, Φωτογραφία Δρόμου – έλαβε επίσης έπαινο για την ίδια κατηγορία (Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και κατοικεί στο Μαϊάμι, ΗΠΑ)
 • Γιάννης Παπαποστόλου, Κατηγορία Enhanced, (Κως)
 • Πάνος Σκορδάς, Κατηγορία Πολιτισμός, (Αθήνα)
 • Εμμανουήλ Σμάλιος, Κατηγορία Αρχιτεκτονική, (Κως)

Επιπλέον διακρίσεις:

Οι κριτές των Sony World Photography Awards ξεχώρισαν επίσης εικόνες Ελλήνων φωτογράφων από τον Ανοικτό Διαγωνισμό, οι οποίες βρέθηκαν στις 50 πρώτες θέσεις στις κατηγορίες τους.

 • Τάσος Ανέστης, Κατηγορία Πορτρέτου, (Αθήνα)
 • Μαριάνα Μπίστη, Κατηγορία Αρχιτεκτονική, (Αθήνα)
 • Νίκη Γλεούδη, Φωτογραφία Δρόμου, (Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και κατοικεί στο Μαϊάμι, ΗΠΑ)
 • Μάριος Κουρουνιώτης, Κατηγορία Πολιτισμού, (Ελληνική εθνικότητα με κατοικία στο Μόναχο)
 • Αλέξανδρος Μαραγκός, Κατηγορία Τοπίο & Φύση, (Αθήνα)
 • Μαρία Πάχου, Φωτογραφία Δρόμου, (Ρόδος)
 • Φάνης Χατζησταματίου, Φωτογραφία Δρόμου, (Θεσσαλονίκη)
 • Ηλίας Βαρελάς, Κατηγορία Τοπίο & Φύση, Έλαβε έπαινο για 2 φωτογραφίες για την κατηγορία, (Βόλος)

Τα έργα των φωτογράφων που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τους φιναλίστ αλλά και αυτών που έχουν διακριθεί θα παρουσιαστούν ως μέρος της έκθεσης Sony World Photography Awards 2018 στο Somerset House, στο Λονδίνο από τις 20 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου. Οι νικητές του Ανοιχτού Διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στις 20 Μαρτίου και οι γενικός νικητής και αυτός της Κατηγορίας Επαγγελματιών θα αποκαλυφθούν στις 19 Απριλίου 2018.

Σχετικά με τη Sony Corporation

Η Sony Corporation είναι μία από τις ηγέτιδες κατασκευάστριες εταιρείες στο χώρο προϊόντων ήχου, εικόνας, games, επικοινωνιών, βασικών συσκευών και πληροφορικής για τους καταναλωτές και τις αγορές επαγγελματιών. Χάρη στη μουσική, τις ταινίες, την ψυχαγωγία μέσω ηλεκτρονικών συσκευών και τις ηλεκτρονικές επιχειρήσεις της, η Sony είναι μοναδικά τοποθετημένη ως η κορυφαία εταιρεία ηλεκτρονικών και ψυχαγωγίας στον κόσμο. Η Sony κατέγραψε ενοποιημένες ετήσιες πωλήσεις ύψους $76 δις, περίπου, για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου του 2017. Web Site της Sony Global: http://www.sony.net/