Ακολουθήστε το Sony Hellas

Δύο Έλληνες φωτογράφοι προκρίνονται στους φιναλίστ στον μεγαλύτερο διαγωνισμό φωτογραφίας στον κόσμο, τα Sony World Photography Awards 2017

Δελτίο τύπου   •   Μάρ 06, 2017 13:00 EET

Sony World Photography Awards 2017

Οι κριτές των Sony World Photography Awards 2017 τίμησαν το έργο δύο Ελλήνων φωτογράφων περιλαμβάνοντας τους στη λίστα των φιναλίστ με τις 10 κορυφαίες φωτογραφίες στον κόσμο, στον Ανοιχτό Διαγωνισμό και στην κατηγορία Νέων. Οι κριτές αξιολόγησαν τις φωτογραφίες που αντιπροσωπεύουν τα κορυφαία έργα της σύγχρονης φωτογραφίας.

Ο Κωσταντίνος Σοφικίτης, από την Αθήνα, βρίσκεται στους φιναλίστ της κατηγορίας «Στο Δρόμο» του Ανοικτού Διαγωνισμού, ενώ η Ελένη Κυπαρισσά, από τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, προκρίθηκε στους φιναλίστ της κατηγορίας Νέων με μία φωτογραφία, που αφορούσε στο θέμα «Ομορφιά».

Περισσότερες από 227.000 φωτογραφίες από 183 χώρες υποβλήθηκαν στα Sony World Photography Awards 2017. Η λίστα με τους φιναλίστ της κατηγορίας Επαγγελματιών, του Ανοιχτού Διαγωνισμού, της κατηγορίας Νέων και του Student Focus ανακοινώθηκε την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

Οι Έλληνες φιναλίστ φωτογράφοι
Κωσταντίνος Σοφικίτης, Ανοιχτός Διαγωνισμός, κατηγορία «Στο Δρόμο»

Η φωτογραφία του Σοφικίτη με τίτλο «Οι πρωταγωνιστές του Halloween» (Halloween Protagonists) που συμπεριλήφθηκε στις φιναλίστ είναι μια μαγευτική ασπρόμαυρη φωτογραφία που αποτυπώνει μια από τις πιο μοναδικές παρελάσεις στον κόσμο, εκείνη του Halloween στη Νέα Υόρκη.

Μιλώντας για τη φωτογραφία του που συμπεριλήφθηκε στη λίστα των φιναλίστ, ο Σοφικίτης σχολιάζει: «Το streetphotography σου δίνει τη μοναδική δυνατότητα να αποτυπώσεις στιγμές με μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, αιχμαλωτίζοντας μια στιγμή σε ένα χρόνο που δεν έχει όρια. Η γοητεία του street photography είναι ατέλειωτη, γεμάτη συναισθήματα είτε αυτά είναι φόβος, ερωτισμός, έκπληξη είτε νοσταλγία. To street photography είναι αυτό που σε ξεσηκώνει και σε κάνει να γίνεσαι όλο και πιο παρατηρητικός.»

Ο Κωσταντίνος Σοφικίτης ζει στην Αθήνα και είναι ένας επαγγελματίας φωτογράφος που επικεντρώνεται ειδικά στην ταξιδιωτική φωτογραφία με μια ανθρωπιστική προσέγγιση. Το 2011, μαζί με τον αδερφό του, δημιούργησε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη φωτογραφία γάμων και ταξιδίων, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία, ενώ από το 2014 έχει γίνει επίσημος φωτογράφος της GoogleHellasκαι του TedxAthens. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ελένη Κυπαρισσά, Κατηγορία Νέων
Η φωτογραφία της Κυπαρισσά, με τίτλο «Η ομορφιά του σώματος» (‘The beauty of body’), που συμπεριλήφθηκε στις φιναλίστ, είναι μια όμορφη ασπρόμαυρη φωτογραφία που αντανακλά την αγάπη της για το ανθρώπινο σώμα.

Η 16χρονη Ελένη Κυπαρισσά κατάγεται από την Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και είναι μαθήτρια της πρώτης λυκείου. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, το ταλέντο της Κυπαρισσά έχει ήδη αναγνωριστεί σε διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας, όπως για παράδειγμα στην έκθεση Harmony - International Students' Visual Arts Contest-cum-Exhibition στο Χονγκ Κονγκ.

Μιλώντας για την πρόκρισή της στη λίστα με τους φιναλίστ, η Κυπαρισσά σχολιάζει: «Είμαι ιδιαιτέρως ενθουσιασμένη και περήφανη που η φωτογραφία μου συμπεριλήφθηκε στις φιναλίστ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας που επέλεξε τη φωτογραφία μου.»

Όλοι οι φωτογράφοι τώρα θα διαγωνιστούν για να κερδίσουν στις κατηγορίες τους, καθώς και για τον πολύτιμο τίτλο του «Φωτογράφου της Χρονιάς» των Sony World Photography Awards 2017. Οι νικητές του Ανοιχτού Διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στις 28 Μαρτίου, ενώ οι νικητές των κατηγοριών Νέων και Επαγγελματιών θα αποκαλυφθούν σε μια τελετή απονομής βραβείων στο Λονδίνο, στις 20 Απριλίου. Τα βραβεία περιλαμβάνουν τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό ψηφιακής απεικόνισης της Sony, ένα ταξίδι για την τελετή απονομής στο Λονδίνο και χρηματικό έπαθλο ύψους $30.000.


Τα έργα των δύο φιναλίστ θα παρουσιαστούν, επίσης, μαζί και με τις φωτογραφίες των υπόλοιπων φιναλίστ και νικητών, στην έκθεση Sony World Photography Awards & Martin Parr 2017 στο Λονδίνο, από τις 21 Απριλίου έως της 7 Μαΐου.

Επιπλέον διακρίσεις

Οι κριτές των Sony World Photography Awards ξεχώρισαν επιπλέον πέντε Έλληνες φωτογράφους στον Ανοιχτό Διαγωνισμό. Οι φωτογράφοι, όπου οι φωτογραφίες τους βρέθηκαν στις κορυφαίες 50 φωτογραφίες του κόσμου, είναι οι εξής:

Αγγελική Σουλτάτου, Κατηγορία Πολιτισμός
Αλέξης Πρίτσας, Κατηγορία Φύση
Ηλίας Τζόιδος, Κατηγορία Αρχιτεκτονική
Κωστάνς Ζαφείρη, Κατηγορία Αρχιτεκτονική
Μαρία Μάνιου, Κατηγορία Νεκρή Φύση

Η Sony Corporation είναι μία από τις ηγέτιδες κατασκευάστριες εταιρείες στο χώρο προϊόντων ήχου, εικόνας, games, επικοινωνιών, βασικών συσκευών και πληροφορικής για τους καταναλωτές και τις αγορές επαγγελματιών. Χάρη στη μουσική, τις ταινίες, την ψυχαγωγία μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών και τις ηλεκτρονικές επιχειρήσεις της, η Sony βρίσκεται στην ιδανική θέση για να είναι η κορυφαία εταιρεία ηλεκτρονικών και ψυχαγωγίας στον κόσμο. Η Sony κατέγραψε ενοποιημένες ετήσιες πωλήσεις ύψους $72 δις, περίπου, για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου του 2016. Global Web Site της Sony:http://www.sony.net//